Alsace Notları

Alsace'da Ulaşım

Alsace Bölgesi’ne uçakla ulaşım için birkaç seçeneğiniz var. İstanbul’dan Stuttgart’a veya Basel’e gidebilirsiniz. Stuttgart-Strasbourg arası yaklaşık 110 km., Basel-Strasbourg arası da aynı sayılır. Basel’deki Euroairport Havaalanını kullanacaklar için birkaç ipucu vermek isterim. Havaalanının kapısından çıkınca hemen solda, üzerinde  Distribus Navette yazan minik otobüs durağını bulun. Bu duraktan yarım saatte bir kalkan servisler 1 Euro’ya 5 dakika gibi bir sürede sizi Saint-Louis tren garına götürecekler. Saint-Louis tren garından dilediğiniz yöne tren bulabilirsiniz.

Bölgeyi gezmek için birkaç seçeneğiniz var; bunlardan biri araba kiralamak. Biz trenlerle ve yürüyerek gezdiğimiz için bu seçeneğin maliyeti hakkında bir fikrim yok. Ama Alsace’da araba kullanmanın rahat olacağını söyleyebilirim. Yollar düzgün, trafik oldukça akıcı ve görebildiğim kadarıyla çoğu yerde park yeri sorunu yaşamazsınız. Arabayı kullanacak olan, güzelim manzarayı kaçırmayı ve şarap tatmaktan mahrum olmayı göze alıyorsa, çok keyifli olabilir bile. Otelinizde otopark olup olmadığını ve otopark ücretlerini kontrol etmeyi unutmayın.

Araba kiralamadıysanız tren ve otobüsleri kullanacaksınız demektir. TER bölgesel tren servisinin, TGV ise hızlı tren servisinin adı. Bir yerden diğerine ne zaman, kaça tren var diye bakmak isterseniz TGV veya Raileurope sitelerinden yararlanabilirsiniz. Size düşen, gitmek istediğiniz yerleri seçip, buralardan geçen uygun hattı belirlemek. Kasabalar arası trenle dolaşacaksanız biletlerinizi önceden almanıza gerek yok. Garda tren hatları ve tren saatleriyle ilgili ücretsiz broşür ve kitapçıklar bulabilirsiniz.

Kasabalar arası otobüs seferleri için http://www.vialsace.eu/index.asp . Otobüs seferleri daha çok okula ve işyerlerine gidip gelenler düşünülerek hazırlanmış. Ama hiç yoktan iyidir.

 
Alsace'da Konaklama

Alsace Bölgesi’nde kalacağımız otelleri her zamanki gibi booking.com’dan seçtik. Strasbourg’da Hotel Gutenberg’de kaldık. Bu fazlasıyla merkezi otelde, çatı katı odasının eğimli pencerelerinden şahane kiremitlerle bezeli binalara çarpan yağmuru izlemek doğrusu çok güzeldi. Sanal alem dahil hemen herkesin dilinde dolanan “sevimsiz Fransızlar”  laflarına inat bize son derece kibar davranan ve şahane restaurant tüyolarıyla kalbimizi kazanan personeli de cabası. E kapının önünde  tarihi atlıkarınca bile var, daha ne olsun.
Colmar’da ise All Seasons Colmar Centre ‘de (Nedendir bilinmez kapıda Amiral Hotel yazıyor.) kaldık. Colmar’da hem tren garına, hem de merkeze yakın bir otel seçmeye çalıştık. Doğrusu bu otele diğeri kadar aşk düşürmedik ama kapının önündeki kocaman park, dip komşumuz Çin lokantası ve -inanılmaz belki ama gerçek- iyi niyet yumağı personel sağolsun burayı da pek sevdik.

Alsace Mutfağı’ndan

Baeckeoffe: Domuz, dana ve kuzu etinin, dilimlenmiş soğan ve patatesle, beyaz şarapta, seramik güveçte uzun saatler pişirilmesiyle hazırlanan en bildik yerel tat. Çok aç, çok obur, hamile ya da en az 2 kişi değilseniz 1 porsiyonu fazla gelebilir.

Choucroute: İncecik doğranıp şarapta pişirilen lahana, patates ve çeşitli baharatlarla tatlandırılıyor. Genellikle sosis ve-veya benzeri şarküteri ürünleri ile servis ediliyor. Şarküteri ürünlerini seviyorsanız görüntüsü sizi cezbedecektir.

Escargots à l'Alsacienne: Sarımsak, arpacık soğan, maydonoz ve tabi ki şarapla hazırlanan özel sosuna banılıp yenen salyangoz.

Tarte Flambée: İncecik hamur üzerine çeşitlemeler. Munster peyniri üzerine domuz pastırmalı olanı da var, mantarlısı da. Çok farklı çeşidini hazırlıyorlar, tatlısı bile var. Lahmacuna benzeten çok ama tadına bakmadan oralardan ayrılmayın. 

Tarte à l'Oignon: Soğanlı tart. Alsace mutfağının ünlülerinden.

Foie Gras: Kaz vaya ördek ciğeri. Çok çeşitli fiyatlara çok çeşitli kalitede foie gras tadabilirsiniz. Salataların içinde de servis edilebiliyor. Alsace, Fransa’nın önemli foie gras üretim bölgelerinden biri. Ama eğri oturup doğru konuşalım, hayvan hakları ihlalilin dikalası.

Pate: Foie grasın en yağlı, tereyağı gibi sürülebilir olanı, en pahalısı.

Salata: Alsace’daysanız salata demek marul demek. En azından tabağın dörtte üçü marul dolu gelecek, şaşırmayın diye söylüyorum.

Macaron: Bildiğimiz acıbadem kurabiyesi.

Breztel: Bir tür kurabiye. Tatlısı ve tuzlusu var, ama alametifarikası fiyonka benzer görünüşü.

Kougelhopf: Tombiş bir kek. 

Munster Peyniri: Adını Alsace’ın güneyindeki küçücük Munster köyünden alan bu yumuşak, keskin kokulu peyniri ilk kez tadacaksanız taze bir parçayı tercih edin diyorlar. Eskisidikçe kokusu keskinleşiyor. Bazılarına göre tadı da.

Her türlü sosis, jambon ve benzerlerini sevenler Alsace mutfağından çok hoşlanacaktır. Alsace, Fransa’da kuşkonmaz yetişen birkaç bölgede biri. Bu konuda epeyi iddialılar. Kuşkonmazlı yemek çeşitleri çok. Sülün, geyik, ördek, kaz, tavşan eti gibi etleri seviyor ya da merak ediyorsanız Alsace bunları tatmak için harika bir bölge. Kısacası yemek yemeyi seviyorsanız, bu güzeller güzeli Fransız’a bayılacaksınız. 

Alsace Şarapları



Alsace Bölgesi’nde 7 çeşit şarap üretiliyor, bunlardan 6’sı beyaz, 1’i kırmızı. Toparladığım bilgileri paylaşmam gerekirse,

Sylvaner: Hafif bir beyaz şarap, deniz ürünleri ve balıkla iyi gidiyor.

Riesling: Deniz ürünleri, balık ve beyaz etle iyi giden sek beyaz şarap. Ayırdedici bir aromalı tadı vardır. Dünyanın en iyi şaraplarından biri olduğunu düşününen çok diyorlar.

Alsace Muscat: Meyve aromasıyla ayıredici sek şarap.

Pinot Gris: Hafif bakır renkli, Pinot Blanc ve Gewurztraminer arasında bir çeşit.

Gewurztraminer: Alsace şaraplarının en ünlülerinden. Yoğun meyve, çiçek ve baharat aromalarıyla, aperatifler, peynir ve tatlılara çok yakışıyor. 

Pinot Blanc: Hafif ve nötr bir şarap. Deniz ürünleriyle çok iyi anlaşıyor.

Pinot Noir: Bölgede yetiştirilen tek kırmızı şarap. Et yemeklerine çok yakışan bir sek şarap. Favorim.

Pinot şarap aşkıyla ilgili unutulmaz Sideways tiradını hatırlamak isteyen sinemaseverler buyurun

Daha ayrıntılı bilgi isteyenler için http://www.alsace-wine.net/ güzel bir site.


Alsace’da pekçok yerde şarap tadımı yapma şansı bulabilirsiniz. “Caveau de Dégustation” ya da “Dégustation de Vin” tabelasını görürseniz doğru yerdesiniz demektir. Önünde tur otobüsleri bekleşen büyük işletmeler de var, Fransızca konuşamıyorsanız şarap sevginiz ve güler yüzünüz sayesinde anlaşabileceğiniz küçük yerler de. 

Bir şarap uzmanı değilim ama Alsace’da birkaç bardak birşeyler içtim. Birkaç şişe de sırtçantama atıp getirdim. Bir hasat mevsiminde yolunuz Alsace’a düşerse hemen heryerde karşınıza çıkacak yerel üreticilerin kapısını tıklatın, birkaç yudum birşeyler tadın, insanın arka bahçesinde bir üzüm bağı, garaj yolunda bir şarap imalathanesi olması ve “bakın biz bunu bu yıl ürettik” diyebilmesi nasıl güzel bir şey kendi gözlerinizle görün.


Alsace Müzeleri

Alsace Museum Pass: Almanya, Fransa ve İsviçre’deki 190’ı aşkın müze, kale, park ve bahçede geçerli bir paso. Yıllık ya da 48 saatlik seçenekler mevcut. Bölgede uzun süre kalacakların çok işine yarayabilir.
Museums of Alsace: Alsace Bölgesi’ndeki hemen hemen tüm müzeler hakkında bilgi veren, oldukça yararlı ve bence çok keyifli bir site. Müzelere coğrafi konumlarına, temalarına ya da alfabetik sırayla bakabilirsiniz. 

Museums of Strasbourg: Strasbourg müzeleri için iyi bir adres.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder